Akoestiek van een ruimte optimaliseren

Akoestiek is een beetje een ondergeschoven kindje. We kopen veel liever mooie apparatuur dan dat we met de ruimte aan de slag gaan. Toch is dat niet slim om te doen. Immers: de ruimte speelt – letterlijk en figuurlijk – mee in het geheel. 

Laten we een extreem voorbeeld geven: een badkamer klinkt wezenlijk anders dan een studioruimte in een high-end opnamestudio. Ook als we daar dezelfde set in laten spelen. De studio zal een veel betere klankbalans laten horen met aanzienlijk meer rust en precisie.

Reflecties en absorptie

De basis van akoestiek zit hem in het reflecteren of absorberen van geluid. Een ideale ruimte behoud de energie zonder deze te veel ‘terug te kaatsen’. Dat is echter in een woonsituatie bijna niet haalbaar. Veel woonkamers hebben bijvoorbeeld al ‘verkeerde’ afmetingen en verhoudingen. Daardoor ontstaan staande golven. Wat weer zorgt voor pieken en dips in bepaalde frequentiegebieden. Vaak rond de 60 of 70 Hz bij een standaard woonkamer.

Maar wat kunnen we daar nu aan doen? Allereerst de luidsprekers op de juiste plek zetten. Dat scheelt al heel veel. Voldoende ruimte vanaf de achter- en zijwand doet wonderen.

Dan is het altijd verstandig om her en der wat te absorberen. In een kale ruimte zorgen reflecties voor onrust. Gordijnen, een kleed en wellicht wat foto’s of prints op akoestisch doek doen wonderen. Een stoffen bank ook.

Wilt u een stap verder gaan? Dan bieden specialisten als Mutrox of Riva Sono heel veel mooie oplossingen.

Meer lezen?

Op Alpha Audio kunt u meer lezen over akoestiek.