Plaatsing van luidsprekers

Luidsprekerplaatsing is bijna een kunst. Zelfs de veteranen in de industrie worstelen er soms mee. Het gaat dan wel om perfectie. Net dat puntje op de ‘i’ om de beeldvorming, diepte, klankbalans en verfijning optimaal te krijgen. Niet iedereen streeft dat na. Echter: het moet wel gewoon goed klinken. En dan is het toepassen van de basisregels wel zo verstandig. 

U kunt een uitgebreid artikel over luidsprekerplaatsing vinden op Alpha Audio. Wij geven u hier wat korte tips.

Rule of thirds / fifths

Een luidspreker zet lucht in beweging. Die trillingen ervaren wij als geluid. Elke frequentie – trilling – heeft een zogenaamde golflengte. Die is uit te rekenen als u beseft dat geluid een snelheid heeft van 333 m/s (meter per seconde) en de trillingen ook per seconde gaan. 20 Hz wil zeggen 20 trillingen per seconde.

Wetenschappers en natuurkundigen zijn er na wat onderzoek achter gekomen dat het optimaal is de luidspreker op 1 / 3 van de lengte van de ruimte te plaatsen en daarbij de luisterpositie op 2/3 van de ruimte. Zo heb je als luisteraar – doorgaans – het minst last van de ruimte en de daarbij gepaarde staande golven en dips in het weergavebereik.

Lukt dat niet – en dat zal bij veel liefhebbers het geval zijn – dan is de rule of fifths ook kunnen werken. Dat wil zeggen: de luidsprekers op 1 / 5 van de lengte van de ruimte  en de luisterpositie op bijvoorbeeld 2/5 of 3/5. Ook dan hebt u weinig tot geen last van dips of staande golven.

Indraaien

Om een mooi scherp plaatje te krijgen – dus stem mooi in het midden en instrumenten op de juiste plek – is het bij veel luidsprekers noodzakelijk een beetje in te draaien. Dus de luidspreker-units richting de luisteraar.

Hoeveel ‘toe in’ nodig is, verschilt per luidspreker. Doorgaans hebben magnetostaten veel toe-in nodig en DALI-luidsprekers juist helemaal niet.

Spelen en proberen

Luidsprekerplaatsing is – afgezien van de basisregels – veel proberen. Het is daarom handig het met z’n tweeën te doen. Een gaat luisteren en de ander kan schuiven en feedback geven.